Rekonstrukcija i enterijer stana Gajić

Godina projektovanja
2009
Lokacija
Banja Luka

Rekonstrukcija i enterijer stana Gajić

U sklopu stambeno poslovnog objekta na četvrtoj etaži i sa ugovorom da postojećem stanu mogu pripojiti tavanski prostor površine 80m2 sa budućim vlasnicima ulazimo u posao koji će trajati gotovo dvije godine što zbog zakonske regulative što zbog žela vlasnika da u svemu učestvuju. Tako nastaje ovaj dvoetažni  stan.

Svako od nas mašta o mjestu u koje bi se neometano povukao iz svakodnevne rutine u tišinu, o oazi za odmor i opuštanje. Različiti ukusi i senzibiliteti sliku o takvom prostoru boje na drugačije načine. Isprojektovan je i izveden enterijer za koji bi se mnogi opredjelili, prostor koji bi zadovoljio i pomirio raznovrsne stavove.

Osnovna tema oličena je u formiranju više ambijenata,oblikovanju koje fizički i misaono podstiče i razvija novi kvalitet života. Ovaj arhitektonski izraz temelji se na načelima minimalizma kako u odabiru materijala,tako i u oblikovanju volumena i površina. Da bi serealizovao ovakav enterijer,bilo je potrebno da se unaprijed stvori jasan concept koji je daljom razradom razvijen do rješenja. Treba napomenuti da su ovom prilikom želje investitora integralni dio oblikovnog koncepta, a za takav vid saradnje bila je potrebna intenzivna komunikacija, koja je vođena tokom cijele realizacije. Pozicije konstruktivnih elemenata enterijera uslovile su raspored ambijentalnih cjelina za svakodnevne aktivnosti. Pokušao se stvoriti jedinstven vizuelni kod,prepoznatljiv i određen. On je ostvaren realizacijom preciznih uglova zidova i stropova koji čine elementi od gipsa, stvarajući potpunu stabilnost forme i skladnu likovnost. U funkcionalnom smislu donja etaža sadrži standardne zone: predsoblje, dnevni boravak, trpezariju, kuhinju, toilet, terasu. Posebnu pažnju privlači zanimljiv novomodelovani zid obložen kamenom koji pripada dnevnom boravku, ali se produžava i na terasu, reguliše prostor u vertikalnom smislu i predstavlja začetak igre punog i praznog sa staklenim stepeništem i ogradom prvog sprata. Jedan od glavnih kvaliteta ovog prostora je stilizacija i činjenica da se svaki detalj radio vrlo pažljivo. Vidljiva istančanost je rezultat multivalentnosti značenja-jedan dio enterijera nadovezuje se na drugi modifikujući ga tako da zajedno čine harmoničnu cjelinu.

Podne površine obložene bijelom keramikom u prizemlju i parketom od egzotičnog drveta merbau u potkrovlju,uslovili su tip svih ostalih elemenata opreme, a sav pločasti namještaj je projektovan u bijeloj i dijelom ,,merbau”obradi. Od svilenih zavjesa preko komada čuvenih autora,pa sve do završne obrade-kolorita zidova i izbora melba na namještaju je usklađivano. Ove intervencije bile su neophodne kako bi se stvorila atmosfera nepomičnosti i bezvremenosti u kojoj čovjek može da pronađe mir.

Monohromnost razlivena po svim površinama odiše umirujućim tonovima koji čine sliku toplog doma. Svaki od ovih ambijenata pojedinačno,a opet i svi zajedno, čitljivim jezikom prostornih senzacija dopuštaju da arhitektura bude ono što jeste-umjetnost u kojoj se sa uživanjem živi.