Porodična kuća Kremenović

Godina projektovanja
2018
Lokacija
Banja Luka

Porodična kuća Kremenović

Jednostavna, prostrana, elegantna. Precizno planirane metalne ili drvene letve, odnosno betonske kutije u kutijama ili na kutijama. To je kuća bez vidljive granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Slobodne površine bez granica – kuća slobode!

Smještena je u ulici porodičnih kuća u naselju Rosulje koje je haotično, ali fenomenalne i snažne energije koja stvara jedinstven duh grada. Konstruktivno je projektovana u obliku betonske kutije smještene dijelom unutar druge drvene kutije ili sanduka u kombinaciji sa još jednom kutijom terase od metalnih rešetaka, daje prijatnu transparentnost prostoru.

U dvorištu, na zapadnoj strani objekta nalazi se terasa sa bazenom, a stakleni klizni zidovi, skoro nevidljivi i kroz cijelu visinu objekta, prostorno povezuju unutrasnjost kuće sa vrtom. Tu u prizemlju je veliki dnevni boravak sa trpezarijom i odvojenom kuhinjom te ofisom na samom ulazu namijenjenom vlasnicima. Na gornjem spratu, galeriski povezanim sa prizemljem je široki hodnik koji povezuje sve spavaće sobe, a otvori na njegovim krajevima i stakla primaju sunčevu svjetlost tokom cijelog dana. Uz glavnu spavaću sobu smještena je garderoba i kupatilo vlasnika, a dječije sobe dijele zajedničko kupatilo. U podrumu su garaže za automobile i motore omiljene vlasniku te prostori rekreacije i pomoćni prostori.

Fasada je presvučena brisolejima napravljenim od kliznih drvenih letvica (trespa) koji su jako važni iz više razloga kao zaštita od sunca jer je u pitanju istok-jug u toku ljetnih mjeseci, kao zaštita od pogleda sa ulice ili kao elementi koji stvaraju igru svjetla i sjenke zanimljivu za oko. Za podne obloge terasa, stepeništa,dvorišta…bazena, upotrebljavan je kamen pomiješan sa navedenim modernism materijalima.

Modernizam koji je započeo tridesetih godina proslog vijeka, jednostavnog dizajna sa mješavinom tradicionalnih materijala koji su suprotstavljeni jedni drugim i na način primjeren čovjeku. ,,Život je mnogo važniji od arhitekture!” rekao je arhitekta Oskar Nimejer.