Kuća za odmor Babić

Godina projektovanja
2011
Lokacija
Mrkonjić Grad

Kuća za odmor Babić

Uz magistralni put, poznat kao put AVNOJ-a 7km od Mrkonjić Grada, nalazi se izletište Balkana sa akumulacionim jezerima. Ovo šumsko područje površine 120 kvadratnih kilometara na obroncima Lisine puno je divljih livada, zelenih brežuljaka i planinskih izvora. Radi se o netaknutom i vrlo rijetko naseljenom području prirode koji je jedna porodica odabrala za mjesto gdje će provoditi slobodno vrijeme, ali i raditi.

Pitanje je bilo kako podići modernu energetski efikasnu novogradnju, ovdje u ovom posebno lijepom prostoru, koja uprkos velikoj kvadraturi neće dominirati prirodom već će se stopiti sa njom. U vrlo osobnom razgovoru sa investitorima počeo se razvijati prostran, jednospratni prostor kuće koji je nastao na suterenskom prostoru koji je popunio prirodnu prazninu u terenu, a krovne ravni koje prate nagib padine u pozadini unutar sebe obezbjeđuju sjajne prostore za odmor.

U suterenskom dijelu objekta je bazen koji jednom svojom staklenom stranom izlazi na dvorišnu terasu sa saunama i pratećim prostorima čini rekreativni dio objekta. Prizemlje koje se sastoji od dijela isključivo za boravak porodice i dijela kad u kuću dolaze gosti koji je povezan sa velikom nadstrešnicom za boravak vani kad to uslovi dozvoljavaju kao i sa zatvorenim paviljonskim dijelom za druženje pri bilo kakvim vremenskim uslovima.

Sa svakog mjesta u kući pruža se veličanstven pogled na prirodu kroz prostorije ili kroz dvorišta. Tako se i sama kuća čini sastavnim dijelom ambijenta i na svakom koraku stiče se dojam kao da se gleda u slike pejzaža, obrubljene velikim okvirima. Livada iznad kuće sa južne strane,proteže se između objekta i paviljona te mlina i prekriva prostor bujnom, divljom vegetacijom. Samo izrezi dvorišta i terasa, te staklene plohe slobodni su i  omogućavaju da u unutrašnje prostorije uđe dovoljno svjetla. Sprijeda paralelno sa padinom, nalazi se potkrovlje u obliku dugačke trake te fasadne površine na kojima se izmjenjuju staklo, tamno drvo i kamen.

U kući gotovo da nema stubišta ili se njime samo može skratiti put, a porodica je uživala razmatrajući osnovnu ideju naglašen horizontalizam, kako ništa ne bi privlačilo pogled i bilo izdaleka vidljivo, jer ideja je bila što više uklopiti objekat u krajolik.