Kuća za odmor Šukalo

Godina projektovanja
2008
Lokacija
Banja Luka

Kuća za odmor Šukalo

Kuća za odmor smještena u naselju Prijakovci na jugoistočnoj padini u gaju ispod šume stogodišnjih hrastova sa prekrasnim pogledom na padine prema jugu,  projektovana je samo sa osnovnim sadržajima za kraći boravak za odmor i druženje.

Prvi je od objekata koji sadrži elemente naslijeđa i želju da se projektovanjem veže za njega. Vlasnik, kome sva hvala, prihvatio je tu želju, a objekat je potvrdio očekivanje da se savremeni funkcionalni prostori mogu ostvariti uz transponovanje arhitektonskih vrijednosti prethodnih vremena.

Kuća se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije sa velikim trijemom u prizemlju te galerijom i spavaćom sobom sa kupatilom u potkrovlju.

Njen položaj doveo je do  upotrebe hrastovog drveta na fasadi – drvena ograda terase, podgled krova, stolarija. Kako hrast kao autohtona vrsta  spada u materijale sa najvišom klasom trajnosti i veoma sporo upija vlagu što ga čini idealnim za upotrebu u prostorima velike vlažnosti kao što je ovo, to je još jedan razlog korištenja njega na ovoj lokaciji. Drvena ograda od precizno izrezanog drveta daje šarm i prefinjenost objektu i povezuje ga sa starom srpskom kućom još jednom naglašavajući komponentu nasleđa, kao i strmi krov sa malim prozorima.

Vijekovno iskustvo srpskog naroda u građenju staništa sve do našeg vremena pokazje izrazitu mudrost i smišljenost. O tome svjedoče gotovo sve sačuvane stare kuće. Ono čime se uvijek odlikovala graditeljska djelatnost čovjeka iz naroda jeste sjajna upućenost u život i njegove zakonitosti, nevjerovatna sposobnost procjene klimatske ćudljivosti podneblja gdje zasniva svoja staništa. To savršeno poznavanje tla na kome je podizao građevine od drveta i kamena usmjeravalo je i opredjeljivalo narodnog graditelja da izborom lokacije i materijala, oblikovanjem i strukturom prostora, odnosom prema svjetlosti sunca, sjenkama, vjetrovima i drugim prirodnim fenomenima zasnuje i sazida zdanje koje će sve do danas ostati uzor nepogrešivosti i umijeća, predloška znanja, dosjetljivosti i iskustva.

Stare kuće u slobodnom prostoru, sa lokalnim vrijednostima, kao proizvod neimarskih aktivnosti nepoznatih majstora, uvijek su odražavale duh vremena i podneblja i iskazivala izraziti smisao čovjeka da potvrdi prirodu svoje prilagodljivosti, sposobnost da vlada oblicima i materijalom i da ih potvrdi stilski funkcionalno, utilitarno i kreativno.

Poštujući te vrijednosti projektovana je ova kuća za odmor.