Porodična kuća Plotan

Godina projektovanja
2005
Lokacija
Gradiška

Porodična kuća Plotan

Evropska modernistička misao implementirana u stambenu arhitekturu ove porodične kuće na jedinstven način. U tom maniru projektovana je ova kuća. Objekat pročišćene konstrukcije i jasne funkcije. Ona određuje svojim identitetom dio grada u kome se nalazi.

Arhitektura Moderne predstavlja jedan od najvrednijih slojeva našeg graditeljskog nasleđa. Princip projektovanja koje nosi ideju progresa i danas je omiljena tema. Ova mala porodična kuća pokazuje dijelom ideje koje su postavljene u prvoj polovini prošlog vijeka. Na maloj parceli i okrenuta prema unutrašnjem dvoristu, zaklonjena garažom prema ulici obezbjeđuje potpunu udobnost svojim korisnicima.

Prizemlje je javni-gostinski, ali i intimni dnevni prostor, prečišćen, nenametljiv, funkcionalan. Trpezarija zauzima centralno mjesto i ukazuje na princip organizacije oko središnje sobe. Dnevni prostor je tako razdvojen na dvije kompatibilne cjeline. Do sprat se stiže konzolnim stepeništem čiji je beztežinski efekat posebno atraktivan na galeriju još jedan prostor za razne namjene odakle se ide u tri spavaće sobe.

Otvori su na svim pozicijama postavljeni tako da pruže optimalan pogled na okruženje, a zadrže potreban nivo intimnosti korisnika.

Kuća iznutra izgleda znatno otvorenije, nego što se to čini spolja, naročito sa ulične strane.