Porodična kuća MS

Godina projektovanja
2020
Lokacija
Banja Luka

Porodična kuća MS

Na Manjači, na kraju jedne od uzvisina zatalasanog platoa, nazvanog Čokorska polja, svoje mjesto je našla jedna kuća, projektovana baš za taj prostor. Postavljena je na vrh i strmim puteljkom povezana sa saobraćajnicom uz koju je garaža. Tako zatvara prostor, te sa garažom oblikuje travnato unutrašnje dvorište. Iz crne limene ovojnice izdubljen hrastov enterijer stvara prazninu koja otvara prostor pogleda na šumske obronke i nizove brežuljaka u dubini perspektive.

Prizeman objekat sa potkrovljem je porodična kuća za odmor, ali može biti i neke druge namjene, možda savremeni protokolarni objekat, namijenjen za poslovne sastanke. Na prvi pogled za jedno ili drugo ne treba mnogo, tek objekat dobro smješten u prostor i oblikovane poglede koji ga vežu za prostor. Praznina se u tom slučaju ne temelji na goloj funkciji. Način korištenja u tom prostoru tek će se formirati. U projektu je ostvaren prostor koji će djelovati monumentalno, a istovremeno lokalno. Dilema kako osnovu estrahirati do njene biti, tako da može ponuditi mogućnosti savremenom korisniku i vezati ga za prostor.
Dakle na vrhu brežuljka nastao je enigmatični crni volumen, mala dvovodna kuća, nekad od hrastovih dasaka hrastiva sa Manjače, potamnjelih od vremena, na manjačkoj vjetrometini, sada druge materijalizacije. Dodir krova i fasade nije oblikovan preko strehe, pa tako participiramo oba elementa istovremeno. Ali glavni izlaz na terasu treba zaštitu, stoga se ovojnica podiže i uokviruje pogled. Vanjski zidovi i krov tako djeluju jedinstveno, a za oblikovanje volumena postaje značajna odredba odnosa prostora koji otvara i prostora koji zatvara, krije. Trebalo ih je uhvatiti u smislenu cjelinu spratnosti Pr +Pk ukupne bruto povrsine 245.90 m2.

Prizemni dio kuće dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, kupatilo, sauna, velika terasa, značajan je dio i saznanje da na tačno određenoj lokaciji možemo oblikovati iskustvo prostora na vlastiti način. Govori i o tome kako naručilac projekta vidi i shvata vlastito vrijeme, pa ako želimo biti dosljedni pri definiciji značenja objekta, ne možemo izbjeći pitanje, kako danas shvatamo prostor koji naseljavamo. Može li arhitekta razumjeti stvarne želje naručioca i kad ih on zna definisati i osmisliti tako objekat ili rasteretiti oblik, isprazniti i dopustiti da se život unutra tek oblikuje? Možda je to dostignuće ove kuće-stvaranje osjećaja pročišćenosti, praznine, a to postavlja novi pogled na već postojeće. Objekat je uprkos svemu još uvijek moguće oblikovati na hiljadu i jedan način. Arhitektonska ideja ovog projekta veže se za arhetipski oblik stare drvene kuće i ekološkoj svijesti sa jedne strane i za tehnologiju koja omogućava otvaranje prostora prema vani, pomoću čistog tlocrta, sa druge strane.
Objekat je smisleno uklopljen u likovni izgled krajolika. S pogledima koji se iz njega otvaraju postaju značajne i boje neba, što nas podsjeća na činjenicu da dijelimo isti prostor. Ovaj na Manjači posebno lijep zvjezdani.

Osnovna konstrukcija objekta je riješena kao armirano-betonska konstrukcija u kombinaciji stubovi, grede, platna, ploče i ona na krovu kao kosa ploča. Temeljna konstrukcija objekta je jedinstvena temeljna armiranobetonska kontra ploča za čitav objekat na nivou suterena.
Fasadni zidovi su bijeli, STO – mineralna fasada sa organskom završnom žbukom, krupnoće zrna 1,5mm u kombinaciji sa onim od opeke koji se penje i na krov. Na podnim površinama je terakota keramika da bi se dobila fina meka struktura i utisak jedinstva objekta sa okolinom iz koje izrasta. Želuzine na prozorima su od prirodnog drveta tipa bor ili smrča kao i perforirane klizne želuzine koje zatvaraju otvoreni južni dio fasade u toplim ljetnim danima.
Podrazumijeva se primjena principa energetske efikasnosti jer je izabran material blok za zidove i opeka i međespratna i krovna konstrukcija takvih karakteristikama gdje je toplotna provodljivost U=0,25W/m2K, te je za budući objekat maksimalna potrošnja energije za grijanje i hlađenje određena na 40kWh/m2 godišnje a potrošnja primarne energije 100kWh/m2 godišnje.