Porodična kuća na Vrbasu, dupleks

Godina projektovanja
2011
Lokacija
Banja Luka

Porodična kuća na Vrbasu, dupleks

Svakodnevna izloženost naših čula haotičnom napadu okoline, stvara u čovjeku duboku potrebu za okruženjem koje proizvodi mir, luxe i modernost. Pri tome, modernost je prisutna u domenu dizajnerskog postupka, dok sam arhitektonski vokabular ima vanvremenski karakter. Tako je u prostornom dualizmu ,,starog” i savremenog, rustičnog i svedenog, raskošnog i rafiniranog, stvorena neraskidiva i dojmljiva sinteza.

Rezidencijalni objekat je dobar i uspio je jedino kad na posjetioca ostavi nedvosmisleni utisak da su prostori osmišljeni u kontekstu protoka vremena. Razlog za ovakvo promišljanje o ovom objektu je oduševljeni govor klijenta o engleskim aristokratskim vilama, koje su u posjedu jedne porodice stotinama godina, te više nemaju potrebu da ikome i išta dokazuju. U njima se cijeni komfor i u njima vlada svojevrsna nonšalantnost prema umjetnički vrijednom nasleđu-kolekcijama slika, skulptura… kojih je naš klijent veliki kolekcionar. Te kuće nikad ne izgledaju pretenciozno i bitno je to njihovo načelno stanovište, da je dobar život umjetnost i da se ne može kupiti novcem.

Kuća se nalazi uz rijeku Vrbas, sa ulazne zapadne strane je aleja kestenova, a sa istočne rijeka. Prostori postavljeni u horizontalnom slijedu sinhrono slijede jedan drugi i od minimalističkog dnevnog boravka preko trpezarije okružene staklima i sa direktnim izlazom na jug ili istok u baštu izolovanu sa svih strana.

U suterenu je vinarija, konoba, ostava čamaca, dvorište omeđeno Vrbasom prostor potpunog mira. Na prizemlju dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom i na tom nivou baštom. Na spratu sobe za spavanje i prateći prostori, a na povučenoj etaži studio za vlasnika.

Spoljašni izgled kuće u svojoj dvojnosti, gotovo potpunoj zatvorenosti prema ulici i otvorenosti prema rijeci predstavlja zagonetku za doživljaj, njeno obličje ničim nije nagovješteno, ali postojanje uzbudljivog zaokreta jeste.