Porodična kuća Grajić

Godina projektovanja
1999
Lokacija
Banja Luka

Porodična kuća Grajić

U najužem dijelu grada na parceli od 403m2 projektovan je objekat poslovno stambeni sa poslovanjem u prizemlju i na nivou podruma u dijelu podrumske etaže do ulice i dva stana na spratu i potkrovlju koji zajedno koriste podrumski dio etaže okrenut prema dvorištu.

Ova banjalučka gradska vila visokog standarda, zanimljiva je prije svega zbog karaktera, detalja koji je oplemenjuju, ali i strukture sadržaja koje pruža korisnicima. Zatvoreni bazen u dvorisnom dijelu podrumske etaže, kao cjelovit korpus predstavlja neposrednu vezu kuće sa spoljašnom sredinom i integriše prostor. Njegova konstrukcija je od klasičnih elemenata, a pokrivena je terasom prizemlja koja je ustvari staklena bašta. Kuća je sa jugoistočne strane prilično svedena, bez posebne formalne razrade, tu je glavni ulaz u poslovni prostor, kolski pristup dvorištu, pješački pristup, što ukazuje na činjenicu da su dnevni prostori i mjesta za odmor okrenuta dvorištu. Objekat je postavljen na parceli tako da se u  njegovom, uslovno rečeno zaleđu, formira zeleni pojas oivičen ogradom sa detaljima zelenila skulpturalnog karaktera. Sugestivnost ovakvog prostora, svakako je neodoljiva, imajući u vidu materijale za oblaganje površina, detalje, mobilijar.

Bogatstvo prostornih sadržaja i oblikovanje u skladu sa tim, ali i pozicija koju objekat ima, određuje ga kao simbol posebnog životnog stila, opredjeljuju njegov karakter, a samim tim govore o ljudima koji tu žive.