Stambeno poslovni objekat u Jevrejskoj ulici

Godina projektovanja
2006
Lokacija
Banja Luka

Stambeno poslovni objekat u Jevrejskoj ulici

Kada se ukaže prilika za projektovanje i realizaciju objekta, prvo sa čim se arhitekta suoči je lokacija. U starom jezgru grada polazne osnove za oblikovanje programa prema projektnom zadatku definisane su kulturnim nasleđem, morfologijom bloka, tipologijom zatečenog, saobraćajem i nasleđenom infrastrukturnom mrežom, ali šta ako ništa od toga nema ako je svaki objekat duž ulice različit i po spratnim visinama i po namjenama, oblikovanju.

Analizom razmjere i proporcije došlo se do rješenja koje zadovoljava i koje proizilazi iz urbanističkim planom planirane geometrije. Težilo se simetriji i ravnoteži elemenata eksterijera. Široko otvaranje prema Jevrejskoj ulici i ritam otvora opredjeljuju značaj te ulične, ali i južne fasade. Sa druge strane, postavlja se pitanje tretmana ugla sa jedne, i drugog objekta na koji se veže sa druge strane, te postojanje povlačenja unutar parcele, tako da je potencijal ugaone pozicije u smislu oblikovanja, djelimično iskorišćen na nivou rješavanja partera.

Poslovni prostori su jedino oni koji izlaze na ulicu na nivou prizemlja, sve ostalo su stanbeni prostori različite kvadrature, orjentisani na jug ili okrenuti dvorištu.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da prvenstveno struktura prostora i njegova opremljenost definišu karakter, dodajući kvalitet enterijerske obrade složićemo se da je ovo objekat koji potencijalno obezbjeđuje udoban prostor.