Stambeno poslovni objekat Rebrovac

Godina projektovanja
2014
Lokacija
Banja Luka

Stambeno poslovni objekat Rebrovac

Stambeno poslovni objekat u N. Pivaševića je projektovan 2014. godine kao odgovor na potrebe tržišta za nešo luksuznijim i konfornijim životnim prostorom. Široki otvori prizemnih lokala na zapadu doprinose da ti prostori dobiju dovoljno dnevnog svjetla, a tako povučeni od regulacije karakteriše prelijevanje javnog i zajedničkog, odnosno privatnog prostora. Pristup u garažu je sa zapadne strane i zbog denivelacije terena ne dijeli objekat u prizemlju, a svaki stan je dobio parking mjesto što je još jedan uslov za ugodno stanovanje.

Objekat ima tri posebna ulaza sa vertikalnim komunikacijama te je tako omogućeno fleksibilnije projektovanje stanova čija je kvadraura od 60 – 135m2. Standard i tehnički sadržaji jesu baza i osnovna podloga na kojoj se razvija proces projektovanja i organizacije prostora. Izražajnost i domen imaginacije nisu nikako zanemareni, ali su svoje mjesto izgradili na pozicijama kojima je to sasvim primjereno. Racionalan i promišljen sklop formiran je i kao potreba da se u unutrašnji prostor propušta što više osvjetljenja, ali i stanovi dobiju mogućnost organizacije u skladu sa pojedinačnim zahtjevima stanara.

Glavni prostori stanova – dnevne zone su orjentisani prema zapadu i strani na kojoj je ulica što je prednost tokom ljeta, ali osunčanost prostora moguće je obezbjediti samo velikim otvorima. Tu su i  terase koje postaju tako integralni dijelovi dnevnih boravaka kad se otvore velike staklene plohe, a pokretne klizne žaluzine manje ili više zatvaraju prostor i daju mu intimnost ili potpunu otvorenost. Terase tako čine jedinstvenu formu na fasadi sa zastorima od drveta koji su duž cijele fasade pomijeraju po horizontalnim vodilicama regulišući količinu svjetla, ali i ovakav tretman fasade predstavlja motiv čitavog objekta i demonstraciju jedne od savremenih tehnologija građenja.

Različite izglede objekta daje svako pomijeranje zastora na fasadi čineći objekat dinamičnim.