Kuća za odmor Đukić

Godina projektovanja
2009
Lokacija
Laktasi

Kuća za odmor Đukić

Mala kućica za odmor smještena u udolini na mjestu gdje se spajaju tri vodotoka i gdje je proširenje doline tek toliko da se smjeste sportski tereni za tenis, fudbal, vanjski bazen sa terasom za odmor,  projektovana je samo sa osnovnim sadržajima za dnevni boravak i druženje.

Odlikuje se specifičnom upotrebom neobične vrste drveta na fasadi – kumaro drvena obloga, tropsko drvo i spada u materijale sa najvišom klasom trajnosti i veoma sporo upija vlagu što ga čini idealnim za upotrebu u prostorima velike vlažnosti kao što je ovo. Ta drvena opna od precizno izrezanog drveta sa kamenom daje šarm i prefinjenost objektu.

Cijeli okolni prostor je zasađen travnjacima koje presijecaju vodotoci, a popločane površine napravljene su od poroznog lokalnog kamena koji dozvoljava kišnici da prolazi u podzemne kanale  i odvode je do otvorenog rezervoara sa fontanom, dok u vrijeme kada nema kiše dijelom služi za zalijevanje travnjaka.

Položaj stambenog dijela objekta je takav da je eksponiran južno, kako bi se podržali pasivni solarni sistemi. Uz to, velike zastakljene površine sa pokretnim brisolejima omogućuju kontrolisan prijem direktnog sunčevog zračenja, kao i dobru provjetrenost unutrašnjeg prostora. Brisoleji su od istog drveta. Niski prozori i veliki krovni prepusti sa ozelenjenim travnjacima dodatno štite unutrašnjost objekta i čine ga ugodnim bilo kad u toku godine.