Kuća D – T

Godina projektovanja
2013
Lokacija
Laktaši

Kuća D – T

Kuća za odmor ili preseljenje, ni vlasnici nisu sigurni, ali da obezbjedi sve uslove za život.  Dvije su glavne odrednice bile za projektovanje ove kuće, prva čežnja za suncem sto znači mnogo otvora i staklenih površina, bez zavjesa, naravno kako bi dnevno svjetlo što više prožimalo unutrašnje prostore, a drugi zahtjev je maksimalan kontakt kuće sa okruženjem.

Projektovana je kuća na dva nivoa koja kao da pluta na padini zbog prodora svjetlosti kroz pravougaoni blok. Svaki prostor ima savršen pogled prema istoku, rijeci, zelenilu i svako jutro se može uživati u izlasku sunca i prazničkoj atmosferi kao i zalasku iz prostora dnevnog boravka ili natkrivene terase.

Iz projekta su isključeni hodnici koji nepotrebno zauzimaju prostor, a da bi se ovo postiglo, izostavljeni su pregradni zidovi i sav prostor je jedinstven. Postavljajući u sredinu kuće ,,čarobnu kutiju” koja se uzdiže na sprat i u koju je smješteno stepenište kojim se dolazi na galeriju ili drugi dio dnevnog boravka, i sa koje se, takođe, dolazi do soba gdje je u sklopu svake integrisano kupatilo i gardaroba, svakom od korisnika je obezbjeđena maksimalna privatnost nasuprot potpunoj javnosti zajedničkih prostora prizemlja.

Terase okrenute prema rijeci produžavaju osjećaj prostranosti i prozračnosti u ovoj eteričnoj kući, a materijalizacija fasade od drveta dodatno je povezuje sa okruženjem.