Eko-centar jezero Bočac

Godina projektovanja
2009
Lokacija
Jezero Bočac

Eko centar jezero Bočac

Rijeka Vrbas, predstavlja raskošno bogatstvo od svog izvora pa do ušća u Savu. Na tom putu u kanjonu i na teritoriji tri Opštine izgrađeno je akumulaciono jezero Bočac. Tu na samom početku formiranja jezera neposredno na mjestu gdje se Rijeka Ugar ulijeva u Vrbas i gdje se nalazi entitetska granica nalazi se prostor Eko centra površine 6500 m2, gdje je dovedena potrebna infrastruktura i gdje je kao prvi objekat izgrađena mreža za prikupljanje otpada koja je obezbjedila u daljem toku čist Vrbas. Upravo ovo mjesto predstavljalo je vrhunsku lokaciju za pozicioniranje Eko centra koji bi bio edukativni iz oblasti ekologije prije svega, kao i ugostiteljsko rekreativnog i drugih sadržaja.

Urađena je u toku 2009. godine Studija izvodlivosti razvoja održivog turizma na jezeru Bočac. Projekat je registrovan pod nazivom S5:O2:PG1:Pr9 Eko centar jezero Bočac u okviru programa ,,Kanjon Vrbasa i plato Manjače” Grada Banja Luke, čiji je cilj stvaranje uslova za integralni razvoj seoskog područja.

Tokom izrade studije izvodljivosti studiski tim ,,Polis”-a je, pored lokalnih istraživanja, koristio obimna istraživanja i analize izvršene u okviru izrade Strategije rezvoja Grada Banja Luke do 2015. godine. Utvrđena je visoka usklađenost i povezanost sa razvojnim planovima i projektima turizma RS, Grada i subregije koja spada u najnerazvijenije dijelove RS.

Sa uloženim sredstvima u iznosu od blizu 3 miliona KM, preduzeće ,,Euro-hem” iz Banja Luke je kao upravljač ,,Eko centra jezero Bočac” u period od 2001-2008. godine, izvršavajući primarnu funkciju zaštite akumulacije na rijeci Vrbas od plivajućeg otpada i erozije, realizovao dvije faze projekta i to:

1.Puštanje u rad zaštitne mreže za prikupljanje plivajućeg otpada, 2003.godine

2.Projekat ekološke edukacije i otvaranje eko škole, 2006.godine

Ove faze projekta su realizovane u mikrolokaciji površine 6.5 ha, a na tom prostoru je planiran i najveći broj centralnih sadržaja.

Makrolokacija po studiji sadrži 6 mikrolokacija.